Aktiviteter

2019Onsdag 28 augusti


Det blir inget möte i bigården,

eftersom det utlovats varmt väder hela veckan är det beslutat att vi blandar myrsyran och behandlar föreningens kupor på onsdag den 4 september istället om vädret tillåter då. Alla medlemmar som önskar myrsyra till egna kupor är välkomna att ta med glasburk att blanda i.Onsdag 21 augusti


Vanlig onsdagsträff i bigården, vi tittar till kuporna och röjer upp efter slungningen innan vi fikar gemensamt. 
Onsdag den 14 augusti


Nu är det dags att slunga och invintra föreningsbigården. Vi träffas klockan 17.00 och hjälps åt.

Efteråt fikar vi gemensamt på medhavd fika.Bisamhällen till salu 


Föreningen har ett par samhällen att sälja innan invintringen. Anmäl intresse på träffen i föreningsbigården på onsdag den 31 juli. Är det flera intresserade kommer lottdragning ske om vem som får köpa.  


Onsdagen den 3 juli

 

”Den inköpta avelsdrottningen som sattes in i ett vicelöst hus förra onsdagen har anpassats sig väl och börjat lägga ägg. Övriga samhällen ser normala ut för säsongen och visar inga tendenser till svärmning, Vid kaffet diskuterade vi bl.a. sockerinköp där en beställning snart måste göras.

Nästa onsdag kommer också ett styrelsemöte att hållas.

 


 På söndag (7/7) kl.11 kommer vi att larva från vår nya avelsdrottning. Jonas är ansvarig men alla som har tid och lust att medverka är välkomna.”

 


Torsdag 6 juni slungade vi årets första honung, vi fick ihop drygt 60
kilo ( beräknat på att 10 liter = 14 kg honung, vilket stämde väl med
vikten på min spann)
Värmen var besvärande, vaxet levde sitt eget liv, och innan vi hittade
motorn till slungan...
men till sist var vi klara med det klibbiga, men så goda arbetet att
slunga!

Ingrid E

Onsdagen 5 juni hade vi vårt traditionella sommarmöte, med bl a
korvgrillning och utlottning av drottningar.
Eftersom mötet "krockade " med bl a student, var det inte lika många
deltagare som vanligt, men vi som var på plats njöt av den varma
sommarkvällen, fåglarnas sång, binas surrande.
och god korv, perfekt grillad av Annika och Irene!

Onsdag den 8 maj


Ikväll var det fortfarande för svalt i luften för att kunna gå ner i husen och undersöka läget i dem. I stället blev det lite materialvård och bl.a. så sattes ny vaxmellan- väggar på ett antal ramar. En ny vaxinläggare för detta ändamål hade inhandlats. En del ramar fick också trådas om. En halvkupa sattes på ett hus.

Onsdag den 1 maj


De som har möjlighet, träffas klockan 15.30 för att se över bikuporna, inget möte på kvällen.

              Onsdagen den 25 april

 

Kvällens arbete delades upp i två delar:

-          Kontrollera samhällena och på de som blivit extra stora sattes på skattningslådor. Även Smålandskupan behövde en skattningslåda.  I hus nr. 4 hittades en ny drottning som tillkommit genom ”stilla byte”. Allt ser bra ut och bina är flitiga med att samla in nektar och pollen

-          Städa terrassen utanför klubbhuset och framför allt tvätta bort ”fågelskit” från möblerna. Nu är allt klart för att användas.

Fikat fick även denna kväll avnjutas inomhus.

 

Nästa onsdag är det 1 maj och det är inget reguljärt  möte men eftersom samhällena behöver tillsyn anmälde sig några ”frivilliga” att åka hit kl. 15.30 och göra en koll. Är det fler som har tid är de välkomna.

 

Hälsningar/Christer
Onsdagen den 10 april 2019

 

Så var vi igång igen. 14 personer var närvarande  och som trotsat kylan. Två nya ”potentiella” medlemmar anmälde sig, Joel och Kai.

 

Vi började mötet med en tyst minut för vår förre ordförande Kjell Berndtsson

 

Det var första mötet för säsongen; strålande sol men alldeles för kallt (+3oC) för att kunna gå ner i husen och kontrollera  hur våra 6 hus har klarat vintern. Vi fick nöja oss med att lyfta på locken och känna att täckbrädorna var ”varma”. Som tur var hade Bengt och Roland varit uppe och kontrollerat samhällena vid en värmetopp för 3 veckor sedan och då konstaterat att läget var bra för samtliga hus, men några behövde extra foder, bl.a. Smålandskupan . 4 foderramar flyttades  då från de hus som hade bra med mat. Viktigt att vi så snart temperaturen tillåter gör en riktig kontroll.

För övrigt satt vi inne i vår stuga och diskuterade olika aktuella ämnen som utbildning,  behov av avläggare hos en del medlemmar,* arbetet framåt i bigården, studiebesök från årskurs 4 , Förslövs skola i maj samt lite allmänt om hur övervintringen varit för de närvarande.

 

* det har kommit erbjudande om avläggare till salu, från en man i Småland. Han får goda referenser av Jonas B. Ett förslag är att vi  inventerar intresset i föreningen och ev samordnar transport.

 


2019


Välkomnar härmed gamla och nya medlemmar i Bjäre Biodlarförening.

 

     Vi drar igång säsongen 2019 på Rosenhults äppelodling , Förslöv den 10 april klockan 18.00.

 

Jag tänker att vi först håller en tyst minut för vår meste och bäste ordförande, Kjell Berndtsson som har invintrat för sista  gången.

 

Efter det tar vi en presentation ; två nya medlemmar har anmält intresse för att komma med i vår förening, kul!

 

Därefter kollar vi läget i bihusen  och  till sist intar  vi medhavd fika…( upplägg som tidigare, var och en tar med sig vad den vill ha att äta o dricka.)

 

 

 

mvh Ingrid Edgarsdotter


2018


Ordförande Kjell Berndtsson lämnar över klubban till nya ordförande Ingrid Edgarsdotter på årsmötet 14 november 2018.

Styrelsen och alla medlemmar i föreningen tackar Kjell för många år av stort engagemang och intresse.

Vi tackar även de övriga avgående i styrelsen, samt hemsideansvarig för deras insatser.2018-11-15. Då var 2018 års sista kväll gjord. Ett årsmöte med stugan full av biodlare som inte setts på några månader. Kjell, Bengt samt Åsa slutade på sina poster och nya friska personer tar över rodret.  Efter mötet doftade kaffet i stugan samt det goda kaffebrödet smakade alldeles ypperligt. LÖRDAGEN DEN 24 NOVEMBER KLOCKAN 11.00 TRÄFFAS VI VID STUGAN FÖR ATT BLANDA SAMT BEHANDLA BINA MED OXALSYRA.


2018-09-26. Nu var det sista kvällen för året, många bra diskussioner hade vi denna kvällen som kommer leda til ett bra årsmöte den 14 november klockan 19.00 Dock träffas styrelsen klockan 18.00 + fd sockenombud. Ni som skall ha er honung bedömd SKALL senast den 6 november lämna burken till någon i styrelsen eller sätta den i förenings lokal. Föreningen bjuder på fika men ta med egen dricka.


NU PÅ ONSDAGEN DEN 26 SEPTEMBER ÄR DET ETT MÖTE INFÖR ÅRSMÖTET, VIKTIGT ATT KOMMA


ONSDAGEN DEN 19 SEPTEMBER ÄR DET SÅ FÖR MYRSYRA TILL BINA. ..TAG D EGEN BURK

2018-09-05 Kvällen ängades åt bina, så att allt ser bra ut inför vintern. När bina fått sin kaka var det dags för biodlarna att få sin kaka.


2018-08-29 Strålande sol över Förslöv å tyska samt svenska flaggan vajade på fastaden. Idag fick bina vila eftersom vi hade bjudit in våra tyska biodlare på mat samt dryck till kvällen. Trots att vi inte alla kunde tyska eller svenska lyckades vi tillsammans göra kvällen minnesvärd, engelskan funkar kanon å så lite översättning till övriga. Samtidigt tackade vi tyskarna för den trevliga lördagskvällen då vi fick smaka tysk mat samt dryck.
'
 
--